Baschetul masculin romanesc ar putea avea din nou dupa foarte multi ani trei reprezentante in grupele FIBA Europe Cup, echipa SCM U Craiova fiind foarte aproape de a obtine accesul in sezonul regular european si de a se alatura, astfel, celorlalte doua echipe din LNBM MOZZART, CSO Voluntari si CSM CSU Oradea, care sunt deja prezente in serii.

Pornita cu sansa a doua in cadrul unuia dintre turneele preliminare din FIBA Europe Cup, SCM U Craiova a avut evolutii deosebite si a reusit sa se califice in finala competitiei gazduita de localitatea lituaniana Jonava, dupa ce a trecut in sferturi de echipa locala C-Bet Jonava, cu 65-59, si aseara in semifinale de gruparea austriaca Kapfenberg Bulls, cu 71-55.

In finala turneului din Lituania, SCM U Craiova va intalni vineri seara, de la ora 19, puternica echipa estoniana BC Kalev/Cramo. Conform FIBA, din cele patru finale ale turneelor preliminare se vor califica in grupele FIBA Europe Cup sapte echipe, alaturi de invingatoare urmand sa se alature si cele mai bune trei โ€lucky looserโ€.

Pentru prima oara dupa mai bine de un deceniu, baschetul masculin romanesc este reprezentat in acest sezon pe scena europeana de cinci echipe, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca fiind distribuita in grupele 7Days EuroCup Basketball, CSO Voluntari si CSM CSU Oradea fiind deja prezente in grupele FIBA Europe Cup, iar SCM U Craiova in faza preliminara a FIBA Europe Cup, in vreme ce SCM OHMA Mozzart Bet evolueaza in sezonul Alpe Adria Cup.

In aceste zile, una dintre aceste echipe, SCM U Craiova, forteaza intrarea in grupele FIBA Europe Cup, gruparea din Banie fiind foarte aproape de o performanta unica pentru istoria clubului: calificarea in grupele unei competitii continentale derulata sub egida FIBA Europe.

Astfel, prezenta in cadrul unuia dintre turneele preliminare din FIBA Europe Cup, SCM U Craiova si-a depasit conditia si, desi a pornit cu sansa a doua in competitia gazduita de Lituania, a avut doua evolutii deosebite, reusind sa acceada pana in finala. In primul meci din sferturile de finala, desi au intalnit echipa gazda C-Bet Jonava, baschetbalistii pregatiti de antrenorul Vitaly Stepanovsky au reusit sa se ridice la inaltime si s-au impus in cele din urma cu scorul de 65-59, la capatul unei partide foarte echilibrate in care Demonte Flanningan, Shawn Hopkins, Giordan Watson si Dimitrije Nikolic au facut diferenta. In urmatoarea intalnire din semifinale, SCM U Craiova a evoluat miercuri seara impotriva gruparii austriece Kapfenberg Bulls, intr-un meci care oferea sansa invingatoarei de a juca in finala si de a visa cu ochii deschisi la grupele FIBA Europe Cup. Dupa un start echilibrat, reprezentanta LNBM MOZZART a reusit sa preia initiativa si si-a dominat copios adversarul in urmatoarele sferturi, inchizand partida la scorul de 71-55, gratie evolutiilor deosebite ale americanilor Shawn Hopkins si Cortez Edwards. De notat ca in aceasta partida, antrenorul Vitaly Stepanovsky a rulat intregul lot de 12 jucatori. In urma acestui rezultat, SCM U Craiova a avansat in ultimul act al turneului preliminar de la Jonava, urmand sa primeasca replica in finala din partea puternicei grupari estoniene BC Kalev/Cramo.

Finala va avea loc vineri seara, de la ora 19, in Jonavos Sporto Arena, si va fi transmisa de FIBA TV.ย  ย 

Conform FIBA, din cele patru finale ale turneelor preliminare se vor califica in grupele FIBA Europe Cup sapte echipe, alaturi de invingatoare urmand sa se alature si cele mai bune trei โ€lucky looserโ€. Tinand cont de acest aspect si de criteriile de departajare pentru โ€lucky looserโ€, SCM U Craiova are avantajul urias de a fi castigat semifinala la o dferenta de 16 puncte, astfel ca baschetbalistii din Banie sunt foarte aproape de a realiza o performanta unica in istoria clubului: calificarea in grupele FIBA Europe Cup.

sursa: frbaschet.ro

ย