Problema infecțiilor nosocomiale din unitățile sanitare este una veche și complexă, o spun reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Craiova, iar întocmirea unui plan național de combatere a acestora, cerut în prezent de către premierul Nicolae Ciucă, se va justifica doar dacă autoritățile vor fi capabile să și susțină aplicarea acestuia.

Reprezentanții SCJU Craiova menționează faptul că se pot raporta zero infecții nosocomiale doar dacă unitatea sanitară respectivă este una care în permanență are lacătul pus pe ușă. Altfel, cu cât serviciile unui spital sunt mai complexe, iar unitatea respectivă are și compartiment de primiri urgențe, cu atât riscul de apariție a acestor infecții este unul crescut.

Sunt mulți factori care duc la apariția acestor infecții care sunt de mai multe tipuri, între care cele mai cunoscute: infectiile de tract urinar, infectiile ce apar la locul interventiei chirurgicale, gastroenterita, meningita si pneumonia.

„Problema acestor infecții este una complexă. În primul rând, de teamă, pentru că da, este vorba de teamă, de repercursiuni, există o subraportare. Sunt cronic subraportate și astfel nu vom știi niciodată realitatea dintr-un spital. O unitate care asigură asistenţă medicală, fie că vorbim de spital orăşenesc, fie de ambulatoriu, are astfel de infecţii. Cu cât serviciile sunt mai complexe, mai multe, cu atât crește riscul apariției infecțiilor. Infecţiile nosocomiale cresc proporţional”, spun reprezentanții SCJU Craiova.

Pentru ca planul național de combatere a acestor infecții să fie unul de un real folos, ci nu să rămână în sertarele Ministerului Sănătății, ar trebui ca cei care îl întocmesc să ia în calcul, mai spun reprezentanții spitalului din Craiova, investiții serioase în infrastructura spitalicească.

„Fără o infrastructură spitalicească serioasă, care înseamnă automat sume de bani importante alocate, degeaba avem acel plan. Contează să ai fonduri pentru a opta pentru materiale sanitare foarte bune, sălile de operație să fie dotate continuu. Supraaglomerarea este un alt factor, iar lipsa spitalelor dintr-o anumită regiune duce la acest fenomen. Până când nu se vor lua în calcul toate aceste lucruri, nici problema nu se va rezolva. Și va rămâne atâta vreme cât există acel sentiment că deși raportezi infecțiile, nu sunt soluții. Noi am mai făcut ceva pași, să zicem așa, în ultima perioadă, dar departe de ce ar trebui să însemne”, mai spun reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut o situație exactă legată de problema infecțiilor nosocomiale din spitale și întocmirea unui plan național de combatere a acestora, după ce, la unitatea sanitară județeană din Târgu Mureș au decedat, în doar câteva zile, cinci pacienți internați la ATI, din cauza unei infecții intraspitalicești.