AcasăACTUALITATEAu început lucrările la noul terminal al Aeroportului Craiova

Au început lucrările la noul terminal al Aeroportului Craiova

Lucrările privind construcția unui nou terminal al Aeroportului Craiova au demarat, vineri, valoarea totală a contractului fiind de 348.193.438,35 lei, fără TVA. 

Potrivit contractului încheiat cu asocierea de firme care se va ocupa de aceste lucrări, noul terminal va trebui să fie gata în luna iunie 2024.

Licitația pentru acest proiect a fost câștigată de către Asocierea Construcții Erbașu SA – Grup Primacons SRL – Váhostav– SK.

Noul terminal de pasageri a fost proiectat astfel încât să poată deservi un număr de 807 pasageri la ora de vârf și va avea următoarele caracteristici, conform proiectului: funcțiuni principale : săli de așteptare pentru curse interne și curse externe, camere pentru bagaje;  funcțiuni secundare : hol acces general, birouri administrativefuncțiuni conexe : tehnice pentru utilități (camera distribuție electrică); lungime totală: 298 m/ suprafața construită la sol: 16 424.91 mp.

Potrivit directorului Aeroportului Craiova, sunt șanse, dacă nu vor apărea probleme și dacă și vremea va permite, ca lucrările să fie gata chiar înainte de termen.

Noul terminal va avea o suprafață desfășurată de peste trei hectare, aici urmând să fie procesat un număr de 1.933.186 de călători pe an.

„Va fi un terminal, poate plastic spus, dar chiar așa este, o bijuterie a Olteniei. Din punct de vedere al suprafeței, va fi de cinci ori mai mare decât suprafața actualului aeroport. Lucrările sunt în grafic, constructorul este mobilizat pentru etapa în care suntem acum și sperăm ca lucrurile să fie gata chiar mai devreme decât este acel termen din perioada contractuală, datorită finanțării care se va opri la sfârșitul anului 2023”, a menționat Sorin Manda, directorul Aeroportului Internațional Craiova.

Terminalul de pasageri va fi dotat cu: echipamente aeroportuare specifice (supraveghere video, control acces, multimedia, voce date, echipamente de procesare și control de securitate a pasagerilor, bagajelor de cala si de mana etc.); echipamente care să asigure facilitățile și utilitățile necesare bunei desfășurări a activităților de deservire a pasagerilor (benzi transportoare și carucioare bagaje), control, securitate, siguranță, precum și cu dotările aferente pentru confortul pasagerilor care pleacă sau sosesc de pe aeroport, conform standardelor europene impuse unui aeroport internațional, precum și cu instalații termice, de ventilare și climatizare, sanitare și de combatere a incendiilor, instalații electrice.

Contractul face parte din proiectul „Extinderea si modernizarea Aeroportului International Craiova”, cod SMIS 152444, proiect  finanțat în cadrul Axei Prioritare nr. 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient, Obiectiv specific 2.3 – Creşterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor, Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 cu o valoare totală de 479.273.902,31 lei inclusiv TVA, din care cofinanțare UE 280.518.150,47 lei fară TVA.

La inaugurarea lucrărilor au fost prezenți reprezentantul asocierii de firme care se vor ocupa de lucrări, Ion Erbașu, Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj, Dan Diaconu, prefectul județului și Aurelia Filip, viceprimarul municipiului Craiova.

Must Read

spot_img
error: Content is protected !!