AcasăCULTURACCTD și sculptorul craiovean Gabriel Rizea stabilesc tematicile proiectelor de rezidență culturală...

CCTD și sculptorul craiovean Gabriel Rizea stabilesc tematicile proiectelor de rezidență culturală de sculptură în lemn

Rezidența Culturală „Craiova feerică”, eveniment organizat anul acesta în perioada 18 septembrie–18 octombrie, în cadrul căruia au fost realizate patru căsuțe din lemn, a presupus alocarea unui buget de 210.000 de lei, potrivit reprezentanților Casei de Cultură Traian Demetrescu, instituție subordonată Primăriei Craiova și organizatorul acțiunii.

La Craiova au fost prezenți, anul acesta, cinci sculptori, respectiv Gheorghe Bostănică, Gabriel Rizea, Adrian Ioan Voican, Gabriel Pătrașc, Marius Irinel Roșoga.

Timp de o lună, în perioada 18 septembrie-18 octombrie, aceștia au realizat patru căsuțe din lemn, tematica lucrărilor presupunând încadrarea lor sub deviza „Craiova feerică”.

„Tematica a dat artiștilor posibilitatea de a propune schițe care să se încadreze în zona basmelor și legendelor, sursele de inspirație personale variind de la spații la personaje încadrate în temă și în rezonanță cu viziunea artistică personală”, explică reprezentanții Casei de Cultură Traian Demetrescu.

În privința tematicilor proiectelor de rezidență culturală de sculptură în lemn, acestea sunt stabilite de către CCTD, curatorul evenimentelor, sculptorul Gabriel Rizea, participând la consultări în acest sens.

Este nevoie de o consultare pentru că evenimentul implică o gamă largă de valori, spun reprezentanții instituției organizatoare, respectiv: oferirea unei platforme de exprimare artiștilor naționali în domeniu, realizarea de lucrări ce pot comporta atât calitatea de decor pentru diverse spații precum și pe cea de mobilier urban, ce deschide publicului fereastra spre viziunea, conceptul și perspectiva artistului, devenind astfel un mijloc de comunicare între comunitate și artiști.

Momentul când se fac opțiunile tematice este diferit în fiecare an în funcție de perioada de implementare a proiectului.

Nici numărul sculptorilor participanți nu este același, ci se modifică, de la un eveniment la altul, selecția fiind făcută de CCTD și curatorul rezidenței.

„Factorii care determină optarea pentru un număr sau altul de sculptori participanți sunt: numărul lucrărilor pe care ne dorim să le obținem în urma proiectului și bugetul disponibil pentru a acoperi remunerațiile acestora, iar selecția este făcută de către CCTD și curatorul rezidenței”, explică reprezentanții Casei de Cultură Traian Demetrescu.

Întrucât se situează între artist și public, CCTD își propune să asigure un bun dialog între cele două părți. Se comunică foarte bine cu artiștii și se urmărește ca, prin rezultatul obținut, publicul să fie mulțumit.

„Dorind să creăm platforme de exprimare pentru diverse tipuri de creație artistică, Casa de Cultură <<Traian Demetrescu>> manifestă deschidere și interes față de artiști. Ne dorim, de asemenea, să contribuim la mobilitatea artiștilor pentru o mai bună vizibilitate a acestora și pentru o mai bună accesibilitate a publicului la lucrările de artă, asigurând în acest fel un dialog permanent public-artist. Considerăm că artiștii din această ediție s-au bucurat de oportunitate și au realizat lucrări care vor fi apreciate de publicul larg în cadrul Târgului de Crăciun”, mai spun reprezentanții CCTD.

Bugetul alocat proiectului din acest an a fost de 210.000 de lei, suma de bani fiind pentru achiziția materialelor necesare (lemn, vopsea, lacuri, uși și alte materiale), pentru plata cazării sculptorilor care nu sunt din Craiova și pentru drepturile de autor, cei cinci artiști sculptori cu motofierastrăul primind sume de bani egale, potrivit CCTD.

În privința proiectului de anul viitor, dacă vor fi sau nu tot căsuțe, câte astfel de lucrări se vor putea efectua, câți sculptori vor participa, toate depind de bugetul aprobat pentru anul 2023.

Must Read

spot_img
error: Content is protected !!