Ca urmare a informatiilor aparute in spatiul public, legate de stadiul lucrarilor la obiectivul de investitii ”Reabilitare și consolidare corp central Colegiul National Carol I si Opera Romana Craiova”, atragem atentia ca au la baza informatii neverificate, ce induc in eroare. Astfel, suntem nevoiti sa facem urmatoarele precizari, dupa cum urmeaza:
- Conform contractului pentru acest obiectiv de investitii, lucrarile urmau a fi realizate in termen de 30 de luni, si nu 18 cum se afirma, fiind un termen estimat de expertii in constructii avand in vedere complexitatea lucrarilor necesare pentru reabilitarea si consolidarea unei astfel de cladiri-monument de patrimoniu;
- Intreaga procedura administrativa si toate termenele au fost respectate, astfel:
- contractul a fost semnat pe 16 martie 2021;
- in mai putin de o luna, pe 07.04.2021, a fost emis Ordinul de incepere pentru serviciile de proiectare;
- la scurt timp, in data de 06.05.2021 a avut loc intalnirea de predare a amplasamentului investitiei cu toate partile implicate ce era necesar sa fie prezente, conform procedurii, si anume Antreprenor, Investitor si Beneficiar Final – Colegiul, in acest sens fiind semnat Procesul Verbal de Predare-Primire a amplasamentului.
- Obiectivul era intabulat, conform procedurii, avand inscrierea in Cartea funciara nr.208792, nr. topo 208792 si nr. topo 208792-C4, la data predarii amplasamentului obiectivului de investitii catre constructor si preluat de MDLPA prin CNI S.A. de la Consiliul Local al Municipiului Craiova.
Va confirmam ca si obiectivul CNI este ca lucrarile sa fie finalizate cat mai repede, iar intreaga echipa depune toate eforturile in acest sens, insa este absolut necesara respectarea tuturor pasilor de autorizare si proiectare, la fel ca in cazul oricarui alt obiectiv, dar mult mai solicitante in cazul cladirilor de acest fel, cu rang de monument istoric. Responsabilitatea asupra lucrarilor este foarte importanta si nu pot fi facute compromisuri.
- Astfel, in ce priveste cladirile cu statut de monument istoric, va informam ca exista un proces minutios si complex de pregatire inainte de inceperea efectiva a lucrarilor, cu pasi strict necesari pentru a stabili masurile de interventie necesare pentru consolidarea si restaurarea componentelor artistice, precum:
- executarea de sondaje stabilite de catre proiectantul de rezistenta asupra elementelor structurale;
- prelevarea de mulaje dupa elemente decorative in stare buna de conservare, in vederea reintregirii sau reconstituirii unor elemente cu lacune sau a unora lipsa identice;
- cercetarea stratigrafica a finisajului peretilor si stucaturilor in vederea stabilirii cromaticii originale;
- Acest proces de investigare s-a finalizat, iar Antreprenorul a elaborat si depus intreaga documentatie necesara pentru obtinerea celor doua avizelor necesare (de la Directia Judeteana pentru Cultura Dolj si al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii).
- Va confirmam ca au fost obtinute pana in prezent aproape toate avizele solicitate in Certificatul de Urbanism, singurele in curs de obtinere fiind avizele ISU si cele doua avize mentionate mai sus, de la institutiile responsabile pentru monumentele istorice, care au necesitat finalizarea activitatilor complexe precizate la punctul anterior.
- Conform procedurii in vigoare, numai dupa obtinerea avizelor specifice monumentelor istorice, Antreprenorul poate depune documentatia in vederea obtinerii Autorizatiei de Construire, acesta fiind ultimul pas, independent de vointa autoritatilor locale.
Obiectivul de investitie se deruleaza in conformitate cu termenele si prevederile contractuale, iar echipa de experti din cadrul CNI supervizeaza indeaproape lucrarile pe tot parcursul derularii acestora.