Conferința  OLTENIA. INTERFERENȚE CULTURALE. EDIȚIA A XI-A, la Muzeul Olteniei

Reputaţi specialişti în arheologie, istorie şi numismatică, se vor reuni la Craiova, în perioada 5-7 octombrie 2022, pentru a participa la cea de-a XI-a ediție a simpozionului „Oltenia. Interferenţe culturale“. Conferinţa, organizată de Muzeul Olteniei cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, este împărţită în patru secţiuni – Preistorie, Arheologie şi Istorie Antică, Numismatică şi Istorie medievală, modernă şi contemporană.

Totodată, vor avea loc și alte importante evenimente culturale în debutul conferinței, precum vernisajul expoziției temporare „Din secretele pieselor de patrimoniu”, realizată de către Laboratorul de Restaurare-Conservare al Muzeului Olteniei, dar și mai multe lansări de carte.

În ceea ce priveşte conţinutul conferinţei, acesta le va oferi participanţilor posibilitatea să afle ultimele rezultate ale cercetărilor arheologice realizate pe cele mai importante şantiere din țară, dar și cele mai noi descoperiri din domeniile istorie și numismatică. Sunt prezenţi la lucrări academicieni, cadre universitare, cercetători, arheologi şi istorici de la Universitatea din Bucureşti, Universitatea din Craiova, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ din Bucureşti, Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” din Craiova, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Banatului din Timișoara, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Muzeul Regiunii Porților de Fier, din Drobeta Turnu Severin, Muzeul Județean Argeș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, Muzeul Județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu, Muzeul Dunării de Jos, din Călărași, și de la Muzeul Olteniei Craiova.

Printre invitaţii de marcă ai acestei întruniri științifice se numără domnul Constantin C. Petolescu, membru al Academiei Române și eminent cercetător al Antichității romane.

În cadrul secţiunilor de Arheologie se vor prezenta lucrări ce au ca teme necropolele Žuto Brdo – Gârla Mare din vestul și estul Olteniei, sistemul de fortificație al așezărilor din secolele IV-III a. Chr. din Oltenia, cercetări geofizice în castre romane, considerații asupra frontierei de vest a Daciei în secolele II-IV p. Chr. etc.

La secțiunea de Numismatică vor fi prezentate lucrări ce au ca obiect de studiu monedele antice și medievale, dar și matrice sigilare din secolele XVII-XX. În cadrul secţiunii Istorie medievală, modernă şi contemporană se vor supune atenţiei o varietate de teme istorice locale, regionale sau naţionale care vin să îmbogăţească cunoştinţele privind istoria spaţiului românesc, începând din secolul al XVI şi până în prezent. Lucrările se vor încheia cu dezbateri în plen şi concluziile finale.

În ultima zi a conferinţei va fi organizată o excursie documentară la monumente și muzee din județul Vâlcea.