AcasăCULTURADe la Ovidiu la Mihai Eminescu - recital extraordinar EMIL BOROGHINĂ, la...

De la Ovidiu la Mihai Eminescu – recital extraordinar EMIL BOROGHINĂ, la Teatrul Național „Marin Sorescu”

Teatrul Național „Marin Sorescu” prezintă pe 12 ianuarie 2022, de la ora 19:00, recitalul extraordinar „De la Ovidiu la Mihai Eminescu” susținut de actorul Emil Boroghină, Societar de Onoare al Teatrului Naţional Craiova
Scenariul: Emil Boroghină
Regia: Alina Hiristea
Editare video: Marius Perțe și Ciprian Duică
Muzica originală: Bogdan Marinescu
====================
★★★★★ „Decor? Un con de lumină şi un ecran pe care Ciprian Duică a pus traducerile simultane ale textelor rostite în română pe scenă, în limbile europene de circulație, dar și în limba latină. Imaginile sunt editate de Marius Perțe și Ciprian Duică, cu sprijinul artiștilor vizuali Șerban Savu și Iulia Pană.
Distribuţia? Emil Boroghină. One-man-show. Actorul a venit, siluetă decupată parcă dintr-un vis şi a recitat cu o maiestrie inegalabilă, timp de aproape două ore şi din Ovidiu, „Tristele şi Ponticele” şi multe din versurile eminesciene, trecând prin capodopera „Luceafărul”, încheind regalul de poezie cu versurile poetului Marin Sorescu „Trebuiau să poarte un nume”. Firească alegere a scenaristului pentru că, actorul Emil Boroghină este Societar de Onoare al Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova. Vers după vers, actorul ne prinde în plasa epistolelor care recompun pentru noi o întreagă lume! E lumea strămoşilor noştri, cei nemuriţi de poetul Vasile Alecsandri: „Latina gintă e regină /In ale lumii ginte mari”. Tensiunea creşte, aerul vibrează de forţa din vocea actorului care se joacă cu gândurile noastre, aruncându-ne în hăuri nebănuite, în această „geografie barbară” care era Dacia pentru romani şi pentru exilatul Ovidiu.
Emil Boroghină recită fără oprire, memoria prodigoasă îl ajută să reverse asupra noastră un torent de rime, cuvinte potrivite, şi ne face să-l urmărim, clipă de clipă, cu sufletul la gură. Abandonat parcă într-un spaţiu al poeziei absolute rosteşte versuri, zeci de versuri care recompun în faţa noastră dureroase momente ale unui trecut măcinat de vinovăţii, ale unor oameni care au schimbat mersul întregii noastre civilizaţii. Spectatorii au amuţit. In sala de spectacol s-a aşternut o tăcere ireală.
Privesc în jur şi simt cum liniştea devine materială, curge printre noi ca un şuvoi de apă, privesc spre scena pe care actorul Emil Boroghină continuă să recite, să spună, să explice să ne convingă, persuadează, ne priveşte cu ochii lui mari, din ce în ce mai larg deschişi, ne priveşte şi, ca într-o hipnoză ne transferă în spaţiul ireal, creat tot de el pe scena pe care regizoarea Alina Hiristea s-a strecurat cu luminile şi umbrele ei, cu cercurile de foc care înconjoară ca o coroană de spini chipul actorului. Psihologia iubirii desluşită în pilde, îndemnuri, adevăruri, tristeţi, bucurii, iubiri, pasiuni, viaţă şi moarte, dar mai ales eternitate. ”Poeţii nu mor niciodată” …fapt dovedit şi de harul extraordinarului interpret.
Un recital egal cu o stare de graţie pentru care, acest fabulos recitator care este actorul Emil Boroghină merită toată iubirea şi admiraţia noastră.”
Ileana Perneș Dănălache (magnanews.ro)
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Prețul biletelor este 25 lei (15 lei redus pentru elevi / studenți / seniori) la Agenția teatrală, și 24 lei pe platforma online.
📞 Agenția teatrală:
Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, în clădirea teatrului
Telefon: 0251.413.677.

Must Read

spot_img
error: Content is protected !!