Filarmonica “Oltenia” Craiova implineste astazi 75 de ani de la infiintare

0
196

Filarmonica “Oltenia” Craiova implineste astazi 75 de ani de la infiintarea sa, prin decret regal. Sarbatorim impreuna, de la ora 19, cu un Concert Extraordinar, sub bagheta dirijorului Jin Wang. Alaturi de orchestra noastra simfonica, vor evolua cuplul de violonişti Liviu Prunaru/ Valentina Svyatlovskaya-Prunaru şi pianistul Mihai Ungureanu.

La 17 aprilie 1947, Regele Mihai I a promulgat Legea Nr. 131, prin care a luat fiinta Orchestra Filarmonica Oltenia. In ziua de 18 aprilie a avut loc concertul inaugural al Orchestrei Filarmonice Oltenia recent infiintate.

Astfel, sub bagheta dirijorului Mircea Barsan, violonista Gaby Grubea a interpretat Concertul in Mi minor pentru vioara, op. 64 de Mendelssohn-Bartholdy.

De asemenea, in programul concertului din acea seara s-au regasit Simfonia a III-a in Mi bemol major, op. 55, Eroica de Beethoven si Uvertura la opera Ruslan si Ludmila de Glinka.

Stagiunea 1947 – 1948 avea sa confere o tot mai pronuntata continuitate acestei orchestre care numara la acea ora aproximativ 65 de instrumentisti, dintre care 47 erau craioveni.

Conducerea Filarmonicii “Oltenia” i-a fost incredintata lui Gh. Petrescu, la data respectiva principalul promotor al vietii muzicale craiovene.

Suntem recunoscatori celor care sustin activitatea artistica a Filarmonicii “Oltenia” si, implicit, orasul Craiova ca important centru cultural national si european. Multumim publicului nostru fara de care aceasta forma de expresie, in limbajul universal al sunetelor, ar ramane fara ecou.

#filarmonicaolteniacraiova #stagiunea75

Filarmonica Oltenia Craiova