AcasăACTUALITATEHORECA amenință cu greva fiscală din 25.11.2021 și protestarea la nivel național...

HORECA amenință cu greva fiscală din 25.11.2021 și protestarea la nivel național împotriva distrugerii ospitalitații românești!

București, 20 noiembrie 2021 – Industria Ospitalității e pe butuci și nu mai are nici o roată de rezervă

Sunt aproape 20 de luni de când industria ospitalității funcționează după reguli care se schimbă frecvent, fără predictibilitate și fără preocupare pentru angajați sau proprietari.

Federația Patronală a Industriei Ospitalității (FIO), prin:

 1. HORETIM (Timiș), prin reprezentant Corina Macri,
 2. Horeca Transilvania (Cluj), prin reprezentant Călin Cozma,
 3. RESTO Constanta, prin reprezentant Egevit Aslan,
 4. HORECA Bacău, prin reprezentant Nicolae Rusei,
 5. Breasla Cârciumarilor Brașov, prin reprezentant Oana Coanță,
 6. Patronală a Cârciumarilor Brașoveni, prin reprezentant Valentin Șoneriu,
 7. HorecaArges, prin reprezentant Ruxandra Stoica,
 8. Horeca Oltenia (Dolj), prin reprezentant Marius Banică,

Suntem deja în 19 octombrie 2021 și industria ospitalității este restricționată fără ezitare, din amânare în amânare,probabil până în martie-aprilie 2022!
Să clarificăm: acest domeniu de activitate a funcționat fără restricții doar în perioada iunie- septembrie 2021.
Patru luni de activitate plătind taxe și impozite pentru12 luni.
Cum să supraviețuim în aceste condiții?!

Nu cerem nimic de pomană, cerem doar să fie respectat dreptul la muncă, dreptul de contribuabil român, care produce plus valoare în comunitatea lui.
Am fost parteneri ai autorităților, cu voie sau fără voie, dar cu respect și discernământ, din 14 martie 2020.

Adică, de peste un an și opt luni! Inadmisibil, ca după această perioadă în care v-ați jucat de-a baba oarba cu toată industria ospitalității și turismul românesc, uite virusul, nu e virusul, uite măsuri de sprijin, dar nu primiți nimic, să ne prostiți în continuare cu aceste măsuri restrictive.

Ne-ați cerut să susținem campania de vaccinare, să ne sprijinim angajații să se vaccineze pentru a nu mai depinde de rata de incidență.
Suntem industria cu una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare.

Am sprijinit și respectat statul român în imposibilitatea lui de a-și proteja contribuabilii și antreprenorii.

Până când, domnilor, până când să fim marionete expuse pentru acest exercițiu de vizibilitate?

Cerem renunțarea de urgență la măsura aberantă de închidere la ora 21.00 a restaurantelor pentru persoanele vaccinate și trecute prin boală și revenirea la un program normal de funcționare pentru acești clienți.
Am înțeles că ne-ați creat o nedreptate prin nerespectarea certificatului verde, confirmat la nivelul Uniunii Europene (ne tot raportăm la UE numai când ne convine) și ați redus una dintre opțiunile acestui certificat, prin testare.

Am acceptat tacit acest efort, deși nu este vina noastră că toata vara nu s-au luat măsuri de protecție, chiar dacă le-am cerut public. Din octombrie ați revărsat brusc asupra unui întreg sector privat – industria ospitalității – vina unui management defectuos și iresponsabil la nivel guvernamental.
Încercăm să funcționăm mai mult  decât limitat, doar cu clienți vaccinați sau trecuți prin boală, ceea ce înseamnă un bazin extrem de redus de clienți.

Totuși, de această masă critică de consumatori și noi, industria, să suferim și să nu ne lăsați libertate de mișcare controlată, după cum se întâmplă în toate statele Uniunii Europene?!

Stimați domni, întreaga industrie plătește:

 • Impozite și taxe locale pentru întregul an 2021,
 • Impozit pe venit pentru anul 2021, chiar dacă toți funcționăm cu pierderi uriașe,
 • Credite pentru susținerea activității și angajaților,
 • Taxe pentru drepturi de autor pentru perioade de inactivitate, restaurante și hoteluri goale.

Pentru toate luni de restricții cerem urgent compensații financiare. Antreprenorii nu au primit nici acum compensațiile datorate de statul român pentru anul 2020, în schimb ni se cere să ne achităm toate obligațiile și să fim contribuabili corecți.

Industria ospitalității cere urgent:

 • Finalizarea măsurii 2 – capital de lucru demarată în decembrie 2020, sunt companii care nu și-au primit drepturile nici acum. Cât să mai credităm statul român?
 • Finalizarea măsurii de compensare cu 20% a pierderilor înregistrate în 2020 față de 2019 pănă la finalul anului 2021. Când se vor primi aceste compensații? Va suporta statul penalizări pentru această întârziere nejustificată?
 • Măsuri de protecție pentru 2021, dar nu realizate în anul 2023
 • Dacă statul nu poate asigura protecția contribuabililor cărora le închide activitatea, cerem o clarificare a poziției noastre în câteva variante:
 1. Compensații financiare raportat la 2019 sau
 2. Compensare datorii și obligații bugetare până în 30.06.2022 sau
 3. Amnistie fiscală pentru cei a căror activitate a fost restricționată în acest an, 2021, sau
 4. Amânare credite și datorii restante până în 30.06.2022 sau
 5. Acordarea de credite punte până la primirea compensațiilor datorate de stat pentru anul 2020 și neonorate încă.
 • plafonarea taxelor pe salariul de pana la 3100 lei, la nivelul salariului minim și acordarea unor reduceri și scutiri de taxe pe muncă
  Această măsură va aduce beneficii în sensul încurajării personalului calificat să rămână în țară, cât și eliminarea muncii la gri. Măsura ar ajuta nu doar la o relansare a sectorului, dar și la îmbunătățirea calității actului de turism și alimentație publică, permițând companiilor din sector să fie mai competitive în atragerea forței de muncă calificate. Forța de muncă din acest sector este forțată acum, brutal, să plece în exod.
 • Reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este readus in câmpul muncii cât și posibilitatea utilizării facilităților pentru angajați concomitent;
  Apreciem ca fiind extrem de importante și binevenite măsurile propuse de guvern in anul 2020 si considerăm ca ar trebui continuate si in anul 2021, pe perioada restricționării activității și a carantinei impuse. Măsura susținerii 41,5% din salariul brut a acelorangajați reactivați din șomaj tehnic în câmpul muncii este una care a produs rezultatereale.
  Pentru susținerea sectorului, această măsură ar trebui continuată.
 • Anularea impozitului pe venit pentru anul 2021, pentru firmele afectate de restricțiile pandemiei.
 • Reducerea impozitelor și taxelor locale, având în vedere funcționarea fără restricții a industriei ospitalității doar în perioada iunie – septembrie 2021.

Dacă toate acestea nu pot fi soluționate și nu există nicio cale de relansare a acestui sector de activitate, dacă munca antreprenorilor din acest domeniu chiar nu contează pentru societatea românească, vă propunem

Greva fiscală din 25.11.2021 și protestarea la nivel național împotriva distrugerii ospitalitații românești!

Lansăm un apel la unitate către toate organizațiile din industria ospitalității, din turismul românesc pentru:

 1. susținerea funcționării libere a acestui sector de activitate, în condițiile în care se respectă Certificatul de vaccinare,
 2. obținerea compensațiilor financiare datorate de statul român pentru 2020 și 2021.

București, 20 noiembrie 2021

Must Read

spot_img
error: Content is protected !!