COMUNICAT 11.05.2022
În cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, a fost prezentat stadiul implementării “Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014 – 2020”, aflat în derulare. Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu și președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, alături de directorul general al Companiei de Apă Oltenia, Alin Ionuț Șuiu au vorbit despre actualele investiții în sisteme de alimentare cu apă și canalizare, dar și despre viitoarele proiecte în acest domeniu.
Compania de Apă Oltenia implementează unul dintre cele mai mari proiecte din estul Europei care vizează investiții de peste 445 milioane de euro în infrastructura de apă și canalizare din aria de operare. Este vorba despre „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020”, finanțat prin POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare). În cadrul proiectului se desfășoară lucrări în 23 de localități din județul Dolj, inclusiv în Craiova, dar și alte 9 localități din județul Gorj. Mai mult decât atât, aceste fonduri reprezintă oportunitatea de extindere a furnizării unei ape de cea mai bună calitate, apă de munte, în Craiova, prin realizarea Firul II de aducțiune Isvarna – Craiova, cu o valoare totală de peste 115 milioane de euro, care presupune reabilitarea a 27,4 kilometri de conductă și construirea altor 96,4 de kilometri.
Întreaga investiție a fost împărțită în 22 de contracte de execuție lucrări, la care se adaugă două contracte de servicii și alte cinci de achiziții echipamente. S-au semnat 21 din cele 22 de contracte ce vizează execuție de lucrări și pe toate se lucrează.
Până în acest moment:
 Pe Firul II Isvarna – Craiova s-au reabilitat 21,8 km de conductă și s-a montat conductă nouă cu o lungime totală de 21,2 km;
 În Craiova s-au reabilitat 1.880 m.l. rețea de apă, s-a extins rețeaua de canalizare pe o lungime totală de 19.517 m.l., s-au montat 991 de racorduri și 15.247 branșamente;
 În județul Dolj s-a extins rețeaua de apă cu 94 de km, în total, s-au executat reabilitări de rețele de apă pe 2 km, aducțiuni pe 8 km, rețelele de canalizare s-au extins cu 160 de km, s-au executat 2.910 branșamente și 7.355 de racorduri.
Directorul general al Companiei de Apă Oltenia, Alin Ionuț Șuiu, a prezentat stadiul lucrărilor în cadrul și, cu toate greutățile întâmpinate, investițiile sunt realizate în procent de peste 30%. „Se lucrează foarte bine și pe cele șase contracte pentru Firul II Isvarna – Craiova și suntem optimiști că până la sfârșitul anului viitor vom finaliza investiția, pentru a putea oferi municipalității apă pură, apă de munte”.
Lia Olguța Vasilescu, Primarul municipiului Craiova, cel mai important susținător al acestui proiect, s-a declarat mulțumită de modul în care avansează lucrările atât în oraș, cât și pe aducțiunea Isvarna: „Pot spune că eu sunt fericitul beneficiar al acestui proiect. Tocmai de aceea facem săptămânal ședințe la Primărie, cu constructorul, cu toți cei implicați, pentru ca lucrările să se desfășoare cât mai bine și cât mai repede, pentru a putea veni cu asfaltarea pe străzile unde se finalizează. Mă bucur că vom reuși de anul viitor să bem de la robinet apă de Isvarna și dacă nu ar fi fost fondurile europene, acest proiect, nu am fi reușit să ajungem aici – nici să finalizăm canalizarea în Craiova, nici să realizăm Firul II Isvarna – Craiova”.
Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj, a precizat că lucrările cuprinse în acest proiect „rezolvă problemele pe apă și canalizare în multe localități din județul Dolj, care sunt întinse pe suprafețe mari și unde autoritățile locale n-ar fi avut posibilitatea acestor investiții. Este un proiect extraordinar de dificil, dar sunt convins că va fi dus la capăt”.
Directorul general al Companiei de Apă Oltenia a anunțat, în premieră, că se lucrează deja la un nou proiect de amploare ce vizează investiții în sisteme de apă și canalizare în localitățile care nu au beneficiat până acum, proiect cu o valoare de peste 375 milioane euro.