Muzeul Olteniei: Ș𝙩𝙞𝙢, 𝙈𝙖𝙚𝙨𝙩𝙧𝙚, 𝙣𝙪 𝙨-𝙖 𝙢𝙖𝙞 𝙥𝙪𝙩𝙪𝙩! 𝙄𝙣 𝙢𝙚𝙢𝙤𝙧𝙞𝙖𝙢, 𝙥𝙧𝙤𝙛 𝙙𝙧. 𝙏𝙤𝙢𝙖 𝙍ă𝙙𝙪𝙡𝙚𝙨𝙘𝙪 – 𝙤𝙢𝙪𝙡 𝙚𝙣𝙘𝙞𝙘𝙡𝙤𝙥𝙚𝙙𝙞𝙚 𝙖 𝘾𝙧𝙖𝙞𝙤𝙫𝙚𝙞!

0
477
De fiecare data când trecea pragul Muzeului Olteniei stătea la o vorbă, este adevărat mult mai puțin decât am fi vrut noi și mereu despre personalitățile și clădirile Craiovei de altădată, a patrimoniului istoric, documentar pe care l-a colecționat ani în șir în urma cercetărilor de teren realizate în zona Olteniei.
Acum, vorbele s-au terminat, dl. Toma Rădulescu a plecat în ceruri, iar rostuirile sale se transformă în amintiri.
𝗗𝘂𝗺𝗻𝗲𝘇𝗲𝘂 𝘀ă-𝗹 𝗶𝗲𝗿𝘁𝗲 ș𝗶 𝘀ă-𝗹 𝗼𝗱𝗶𝗵𝗻𝗲𝗮𝘀𝗰ă î𝗻 𝗽𝗮𝗰𝗲!
☑️ Pentru cei care nu știu, dumnealui a lucrat în Muzeul Olteniei – Secția de Istorie-Arheologie ca muzeograf, a petrecut zeci de ani în slujba Secției de Istorie-Arheologie și a fost, ca toți cei din generația sa, sufletul Secției pe care a și condus-o mulți ani!
☑️ Cercetarea de teren l-a adus în mijlocul mărturisirilor despre elita românească, cunoscând urmaşii unor personalităţi precum: Nicolae Titulescu, Alexandru Macedonski, Theodor Aman, Jean Mihail, Gheorghe Tătărăscu, Charles Laugier, ai boierilor Viişoreanu şi Otetelişanu.
„𝗖ă𝘂𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘃𝗮𝗹𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗺𝗼𝗱𝘂𝗹 𝗺𝗲𝘂 𝗱𝗲 𝗮 𝘀𝘂𝗽𝗿𝗮𝘃𝗶𝗲ţ𝘂𝗶 (…), 𝗮𝘀𝘁𝗮 𝗺-𝗮 ţ𝗶𝗻𝘂𝘁 î𝗻 𝘃𝗶𝗮ţă!„
☑️ De la un capăt la altul, a realizat Colecţia Nicolae Titulescu, din care fac parte aproape 2.500 de piese, printre care şi tocul cu care acesta a semnat Tratatul de la Trianon, a adus prima matrice sigilară a unui sat din România, de la 1785, tezaure monetare, scrisori semnate Eliade, Sadoveanu, Camil Petrescu sau Elena Farago.
☑️ A publicat numeroase lucrări despre tezaure și descoperiri monetare în reviste de specialitate. În cercetări de teren a obținut prin donații și achiziții peste 20.000 de piese de muzeu multe cu valoare de tezaur național.
☑️ S-a născut în 1 ianuarie 1948 în Craiova, fiind fiul preotului Nicolae Rădulescu și al Elenei. Cursul primar și gimnazial îl urmează la liceul “Frații Buzești” apoi liceul la Carol I, promoția 1966. În 1971 își ia licența în cadrul Facultății de Istorie, Universitatea din București. În cadrul aceleiași instituții, în 1998, a susținut teza de doctorat cu titlul „Structuri economice și mutații politice în Țara Românească la sfârșitul sec. al XVI-lea începutul sec. al XVII-lea” teză coordonată de academician Ștefan Ștefănescu.
☑️ Între 1971-1974, a ocupat postul de muzeograf la Muzeul de Artă din Craiova, iar din 1974 – muzeograf la Muzeul Olteniei.
☑️ Autor al unor monografii din care amintim câteva titluri: “Relații româno-otomane la sfârșitul sec. XVI”, “Circulația monetară în țările române în sec. XVI” , “Colecția Aman – catalog numismatic”, „Medalii și plachete românești din colecțiile Muzeului Olteniei”, „Culoarul cultural al Calafatului”, „Catalog de carte veche românească din colecțiile Muzeului Olteniei”.
Muzeul Olteniei