Am mai scris o pagină în istoria artistică a Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova! Pe 4 martie 2025, am intrat într-o poveste plină de armonii muzicale, de cuvinte potrivite și de culori vibrante, odată cu dubla aniversare Soresciană: 89 de ani de la nașterea scriitorului MARIN SORESCU și 28 de ani de când Liceul de Arte îi poartă cu mândrie numele.
A doua ediție a Zilei Liceului de Arte „Marin Sorescu” a fost un adevărat carusel al emoțiilor și al talentului artistic. Pe scenă s-au împletit toate formele de artă, într-un spectacol susținut de elevii talentați ai liceului, care și-au demonstrat măiestria în muzică, teatru și arte vizuale.
Elevii care au strălucit pe scenă
Evenimentul a debutat cu Imnul Liceului de Arte „Marin Sorescu”, compus de Adrian Emanuel Radu pe versurile Liviei Șuinea, interpretat cu măiestrie de orchestra și corul liceului, sub bagheta profesorului Florian George Zamfir. Publicul a fost încântat de interpretarea lui Robert Bașcoveanu (pian), care a impresionat cu Studiul op. 8 nr. 12 de A. Scriabin, coordonat de profesorul Liviu Pîrvu.
Violonistul Robert Șuiu (clasa a V-a) a oferit o interpretare spectaculoasă a piesei „Preludiu și Allegro” de Pugnani Kreisler, sub îndrumarea profesorului Dan Predoi, acompaniat la pian de profesorul corepetitor Samuel Guiu. La vioară, Anastasia Aculova (clasa a II-a) a demonstrat o maturitate artistică deosebită, interpretând Concertul în Si minor de Oskar Rieding, coordonată de Meda Stanciu.
Printre prestațiile care au impresionat publicul s-a numărat și Puppet Show – “Unde fugim de acasă”, un moment teatral inedit, susținut cu emoție și creativitate de Bianca Turcitu (clasa a VIII-a), Medeea Alexandra Vlăduț (clasa a V-a) și Alexia Elena Tace (clasa a V-a), sub coordonarea profesorului Ileana Dora Mirea.
Publicul a fost captivat și de momentul de teatru „Next Act”, o adaptare după „La Lilieci” de Marin Sorescu, pusă în scenă de Maria Karyna Floriță și echipa sa de tineri actori. De asemenea, spectacolul a inclus momente de poezie interpretate cu pasiune de Ana Ghercioiu (fragment din „Iona”), Adriana Zamfir („Boala râsului” de Marin Sorescu) și Mihai Dobre (lied-ul românesc „Inima” de Nicolae Bretan).
Oameni de cultură și oficialități
Evenimentul a fost onorat de prezența domnului director prof. dr. Eduard Eugen Gegiu, a doamnei director adjunct prof. Livia Miloș, a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, prin doamna inspector de Arte prof. Raluca Pâncu, și a oficialităților locale, printre care domnul vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj, Antonie Solomon. Un moment emoționant a fost prezența doamnei Beatrice Silvia Sorescu, nepoata scriitorului, care a vorbit despre moștenirea artistică a acestuia.
Parafrazându-l pe Marin Sorescu, astăzi „am deschis o ușă, poate chiar mai multe” către cunoaștere și auto-descoperire. Elevii Liceului de Arte „Marin Sorescu” au demonstrat că talentul se recunoaște dintr-o mie, ca pe poezie. Prin această ediție a Zilei Liceului, ne-am apropiat și mai mult de esența artei și a frumosului.
La mulți ani, Marin Sorescu!
La mulți ani, Liceul de Arte „Marin Sorescu”!