AcasăCULTURAPrima ediție a Festivalului Craiova Science dedicata unuia dintre marii inventatori ai...

Prima ediție a Festivalului Craiova Science dedicata unuia dintre marii inventatori ai lumii – Gogu Constantinescu

Organizat cu sprijinul Primăriei Craiova și Consiliului Județean Dolj, la propunerea lui Alexandru Mironov și a renumitei reviste Știință și Tehnică, festivalul este dedicat unuia dintre marii inventatori ai lumii – Gogu Constantinescu.
Originar din Craiova, de numele lui se leagă sute de invenții, printre care teoria sonicității sau cutia de viteze automată. Cu această ocazie, s-a lansat propunerea ca Aeroportul din Craiova să poarte numele lui George (Gogu) Constantinescu.
“De-a lungul vieții sale, Gogu Constantinescu a brevetat peste 400 de invenții și a fost inclus printre primele 20 personalități ale secolului trecut, de către comunitatea științifică internațională. Din aceste motive, sunt încântată de inițiativa Consiliului Județean Dolj ca Aeroportul Internațional din Craiova să poarte numele George (Gogu) Constantinescu”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.
Descoperirile lui Gogu Constantinescu au condus la salvarea a milioane de vieți omenești și la scurtarea primului război mondial cu un an.
George Gogu Constantinescu s-a născut la Craiova, în anul 1881.
Mama sa, Ana Constantinescu, era de origine alsaciană şi iubea muzica, fiind o pianistă desăvârşită. Tatăl său, George, a fost profesor de matematică şi inginerie, considerat de Gheorghe Ţiţeica drept cel mai bun profesor de matematici pe care l-a avut învăţământul secundar din Craiova acelor timpuri.
Încă de la vârsta de cinci ani, Gogu Constantinescu a primit primele sale lecţii de muzică, iar abilităţile de matematician s-au dezvoltat natural de-a lungul anilor următori.

De tânăr, George Gogu Constantinescu, după cum a mărturisit într-o conferinţă ţinută la Academia Română la 14 noiembrie 1919, a fost preocupat de muzică şi aşa şi-a început pregătirea ştiinţifică încercând să asimileze cât mai bine teoria armoniei muzicale. Tot ce a studiat, în acei ani, în acest domeniu, l-a nemultumit, însă, şi, prin studiu, a ajuns să identifice singur explicaţii ştiinţifice care să-l satisfacă.
A continuat cu studiul vibraţiilor la diferite instrumente muzicale şi cu studiul fenomenelor acustice la orice instrument emiţător de vibraţii. Constatând, de exemplu, că energia unei trompete se transmite la distanţă prin vibraţii s-a întrebat dacă nu cumva aceste vibraţii s-ar putea retransforma în energie mecanică.
Ca fiu al unui profesor de matematică și nepotul unui inginer, încă din copilărie, a manifestat interes pentru știință. În perioada liceului, pe care l-a absolvit la Colegiul Național ”Carol I”, și-a transformat camera într-un adevărat laborator de fizică și chimie, unde a realizat o lampă electrică cu mercur, acumulatori, baterii, motoare precum și un calculator mecanic.
Pentru toate meritele sale, Primăria Craiova i-a acordat, în 2019, post-mortem, titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Craiova.

Must Read

spot_img
error: Content is protected !!