Primarul Craiovei: De ce s-a luat decizia ca să se cazeze aici olimpicii e o întrebare la care nu primăria trebuie să răspundă!

0
1135

Dupa Olimpiada Naționala de Limba Franceză, în perioada 18-22 aprilie 2022, organizata la Craiova a izbucnit un scandal legat de conditiile de cazare ale elevilor la Colegiul Economic “Gheorghe Chițu”.

Inspectorul școlar general, Daniel Ion, spune ca a cazat elevii intr-un camin nerenovat din considerente legate de distanta  ”parcursă de la locul de cazare către locurile în care se desfășurau probele de examen”.

”Noi am organizat două olimpiade. Olimpiada Națională de Tehnologie și Aplicații Practice, la care au participat 170 de elevi, 45 de profesori însoțitori și 30 de membri ai Comisiei Naționale, și Olimpiada Națională de Limba Franceză cu 270 de elevi participanți, 45 de profesori însoțitori și 45 de membri ai Comisiei Naționale. Elevii și profesorii însoțitori de la Olimpiada Națională de Limba Franceză au fost cazați astfel: 119 la Colegiul Economic ”Gh. Chițu”, 70 la Colegiul Național ”Elena Cuza” (unde s-au desfășurat și probele), 42 la Liceul Tehnologic ”Costin D. Nenițescu” (aceștia au fost transportați cu autocarul de la Palatul Copiilor) și 45 la Hotel Euphoria. Rațiunea pentru care noi am ales aceste locații a fost legată strict de distanța parcursă de la locul de cazare către locurile în care se desfășurau probele de examen, în speță Colegiul „Elena Cuza”. Am gândit lucrurile în așa fel încât să nu-I dispersăm foarte mult pentru a fi grupați într-un singur loc. Inițial, la Colegiul Economic au fost alocate 80 de locuri de cazare pe care le-am suplimentat cu încă 45. Pe acestea le aveam rezervă în situația în care veneau refugiați din Ucraina. Într-adevăr condițiile de cazare n-au fost printre cele mai bune, în sensul că este un cămin care nu e renovat, mobilierul este vechi, însă urma să intre în renovare. A fost foarte important că aveam cantina acolo, iar distanța de la Economic la Cuza este una foarte mica. Au fost peste 30 de profesori de limba franceză voluntari care au preluat elevii, i-au îndrumat, au participat cu ei la mai multe ateliere de dezoltare personală”, a afirmat, pentru Jurnalul Olteniei, Daniel Ion, șeful ISJ Dolj.

Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a reactionat in cazul acestui scandla, declarand ca  problemele au aparut din cauza unei lipse de comunicare intre ISD Dolj si autoritatile locale.

”Înțelegem că decizia de a fi cazați în acel cămin a fost luată de IȘJ Dolj pe motiv că este mai aproape de sălile de clasă unde se ținea concursul școlar. Dacă am fi fost consultați, am fi putut pune la dispoziție un autocar pentru deplasarea elevilor, așa cum am făcut-o în nenumărate cazuri.

Din păcate, lipsa de comunicare poate duce și la astfel de situații nedorite! Așa cum am fost deschiși, de fiecare dată, la acordarea de sprijin oricărei entități a statului, am fi făcut-o și acum la un simplu apel telefonic, mai ales că este vorba de copii!” –  a scris Lia Olguta Vasilescu pe o retea de socializare.

Primarul Craiovei a revenit si azi cu o postare, in care spune ca cei care au gresit, trebuie sa raspunda:

”Având în vedere interesul public pentru condițiile de cazare a elevilor olimpici de la Colegiul Economic “Gheorghe Chițu”, atașez fotografii de aici, unde au fost cazați

119 elevi și însoțitorii lor pentru Olimpiada de Franceză. Cazarea s-a făcut la toate etajele căminului colegiului. Parterul și primul etaj au camerele cu toaletă și dușuri proprii, iar ultimele două paliere au camerele cu câte patru paturi și grupul sanitar este comun.
Condiții: mobilier vechi, deteriorat, format doar din paturi și dulapuri, grupurile sanitare funcționale, astăzi cel puțin când s-a efectuat un control de la primărie, după ce înțeleg că administratorul a făcut reparații care ar fi trebuit să fie făcute în mod curent și pentru care școala primește anual bani în cont de la primărie.
De altfel, școlile primesc o sumă de bani de la bugetul municipiului, tocmai pentru ca administratorii să poată interveni rapid, la orice defecțiune. De ce nu s-a întâmplat asta, angajatorul ar trebui să răspundă. Și mă asigur că o va face.
Cantina era azi curată, este spațioasă și cu mobilier decent.
Directorul afirmă că servirea s-a făcut în veselă de inox, lucru care, iarăși, mi se pare foarte ciudat pentru un internat de copii. Așa cum am mai anunțat public, ori de câte ori am vorbit despre școli, la Colegiul Chițu este singura bază sportivă nereabilitată, pentru că sunt necesare intervenții majore.
La fel, clădirea școlii e nereabilitată, ca și căminul. Ele urmau să intre la reparat în luna mai, tocmai fiindcă necesitau intervenții și la exterior, nu doar la interior și se aștepta timp favorabil.
De ce s-a luat decizia ca să se cazeze aici olimpicii e o întrebare la care nu primăria trebuie să răspundă! De ce s-au cazat aici, în mai multe etape, muncitori și nu doar elevi e iarăși o întrebare la care altcineva ar trebui să răspundă…”