Primarul Craiovei dupa furtuna de noaptea trecuta: Trebuie schimbate normativele pentru rețelele de canalizare din România

0
1067
După ploaia torențială de peste 50 litri/mp de azi-noapte, am reușit să deblocăm traficul în tot orașul, după aproximativ o oră de la inundarea unor străzi și pasaje, grație eforturilor colegilor de la Compania de Apă Oltenia.
Astăzi, se circulă pe un sens pe strada Bibescu unde va lucra CAO pentru remedierea unor probleme care au apărut după inundații, acolo îmbinându-se două canale colectoare care preiau mai multe cartiere si tot pe un sens se circulă la Pasajul Titulescu, unde exista o defecțiune la o conductă a Complexului Energetic Oltenia.
Pe tot parcursul nopții, pe lângă responsabilii de la CAO, și angajații de la Salubritate și RAADPFL au fost in stradă pentru a degaja carosabilul de arborii căzuți, iar Poliția locală a dirijat traficul și a ajutat cetățenii care au rămas cu mașinile în pană. Tuturor celor care au ajutat toată noaptea pentru a se circula în condiții decente cât mai repede și pentru a reduce din pagube, vreau să le mulțumesc!
Cele mai mari probleme le-am avut și la aceasta furtună în zona canalului Râului. Așa cum am anunțat, lucrăm de câteva luni la partea de documentație pentru a mări debitul de apă care poate fi preluat de acest canal unde se deversează canalizarea din Craiova, mai ales că devine clar că schimbările climatice vor mai genera acest tip de evenimente.
Am preluat deja de la Primăria Podari o mare parte de teren unde canalul casetat se poate extinde și suntem în discuții avansate și cu Ministerul Apărării pentru a prelua și de la ei teren, cu același scop. De la ploaia de anul trecut am învățat ce e de făcut și suntem în faza de pregătire a acestei investiții atât de necesare orașului nostru.
Insist să atrag atenția MDRAP, cum o fac deja de câțiva ani, că trebuie schimbate normativele pentru rețelele de canalizare din România, care sunt nemodificate din anii ’80. Altfel, orice investiție am face, ea va trebui să respecte normativul de 25 litri/mp.
Aceleași probleme de imposibilitate a preluării unui debit mai mare de 25 litri/mp au fost în ultimii ani nu doar la Craiova, ci și la Cluj, București, Galați etc. E clar că în România nu se mai poate discuta de climă temperat continentală cu astfel de evenimente care nu au loc o dată la un secol, ci anual. Dacă asta înseamnă modificarea normativelor și la nivel european, e momentul ca să fie făcută discuția și la UE.
Același tip de inundații au avut loc, anul trecut, și în Italia sau Germania, iar sistemul lor de canalizare s-a comportat la fel ca și cel din România. Când în sudul țării înaintează deșertul și se cultivă fistic sau curmale, să nu ne mai amăgim că avem tot climă temperată!
Lia Olguta Vasilescu
primar municipiul Craiova