Nu am vazut la momentul postarii gandurile regizorului Tudor Giurgiu cu privire la Craiova. Am citit de curand pe retelele de socializare si ne-am permis sa o preluam si sa share-uim si noi cu cititorii nostri. 

”Am umblat azi, turist, vreo 5 ore prin Craiova. Da, știu, superficial și pe repede-nainte dar am plecat de-acolo cu gura căscată. M-a făcut “paf”. Am vizitat Muzeul De Arta Craiova din Palatul Jean Mihail (clădire din 1909), restaurat recent – o bijuterie. În incintă se află Centrul Internațional Constantin Brâncuși (cu a sa deja faimoasă prismă de sticlă), inaugurat recent, gândit de arhitectul Dorin Stefan. Am văzut piese-unicat Brâncuși, dar și o superbă colecție din care nu lipsesc tablouri de Țuculescu, Aman, Pallady, Grigorescu și mulți alții.

O zic cu mâna pe inimă, a fost cea mai specială experiență pe care am avut-o în ani, într-un muzeu în România, cu nimic mai prejos decât orice vizită într-un muzeu de “afară”. Am văzut la pas case și interioare superbe, dintr-o Craiovă de secol XIX-început de secol XX care mi-era total necunoscută. Palatul Administrativ (sediul Prefecturii și Consiliului Județean), Hotel și restaurant Minerva (clădire în stil maur), Casa Universitarilor (reședința primarului de elită care a fost Romanescu, decor de film altfel), Casa Dianu (care va găzdui Muzeul Exilului) plus multe altele în care n-am intrat.

Am intrat și în fosta Grădină de Vară Patria, unde se proiectau filme pe vremuri, azi o junglă urbană. Spațiul a fost obținut recent de Primărie de la RADEF și sper din tot sufletul să fie defrișat și redat în circuitul cultural al orașului – ar putea fi o grădină de vară fabuloasă, cu film, cu spectacole, restaurant. Un hub cultural superb. Am mâncat excelent la Alt12, de-abia m-am văzut plecat. Nu am văzut mizeria stradală din București, ba dimpotrivă pe unde am umblat era foarte curat. Nu mai zic de cum arată parcul Romanescu – altă bijuterie. All in all, mini city breakul meu a fost de senzație, sper să vă inspire să faceți la fel. Îl puteți asezona cu un spectacol la Teatrul Naţional Craiova (sunt multe f bune) sau un meci de fotbal pe Oblemenco, după gust.

Eu o să revin curând. Mulțumesc Alex Calangiu și Cristina Calangiu pentru ghidaj și însoțire.” – preluare de pe Facebook Tudor Giurgiu