Scriitorul Ion Dascălu își lansează două volume la ”Aman”: „Omenirea – încotro?” și „Cât de armată e… armata!”

0
224

Comunicat de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează sâmbătă,19 noiembrie 2022, lansarea volumelor „Omenirea – încotro?” și „Cât de armată e… armata!”, autor Ion Dascălu.

Lansarea celor două volume va avea loc în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 11.00, în prezența invitaților: Dan Lupescu, Nicolae Bălașa, Gheorghe Funar, Silvia Sorescu, Adriana Răducan.

Ne aflăm în faţa unui scriitor prolific care ne-a învăţat cu scrieri de mare profunzime. Scrierile sale sunt adevărate lecţii în ceea ce priveşte literatura română! Evenimentele la care ne face părtaş – fie în „Celula 0” fie în „Cât de armată e armata” – sunt zile, clipe şi emoţii trăite de el însuşi.

Omenirea – încotro?” este o altfel de literatură: răsare aici o iniţiere în filosofie un „suspans” care ne frământă pe toţi. Spre unde ne îndreptăm? Totul pare mister! Deocamdată plutim în derivă, nu avem soluţii cu toate că ştim precis de sfârşitul care se apropie!

Ion Dascălu – alias „Ionel al lui Nunu” – frământat de această enigmă, ne poartă de-a lungul a peste 150 de pagini ale acestui volum, într-o filosofie-suspans situată literar între scrierile lui Alvin Toffler şi Alexandru Mironov! El vine şi ne explică – prin citare unor oameni de ştiinţă sau personaje istorice şi biblice (peste 25) – drumul parcurs de omenire după epoca glaciaţiunii!

El însuşi îşi încheie frământările din paginile acestui volum cu „decizia” :„…mai sunt multe de făcut, în drumul cunoaşterii până departe…”

Mihai Marcu-Ulmeanu, Preşedinte al Uniunii Scriitorilor Europeni

„Cât de armată este armata”… este o imagine, în oglindă, a activităţii unui ostaş „în termen”. Autorul foloseşte persoana întâia singular, referindu-se la propriile întâmplări din perioada cătăniei. Şi ne descrie, cu aplomb, cu umor – acolo unde este cazul, şi cu amărăciune – tot acolo unde este cazul, întâmplări proprii din perioada de un an şi patru luni, atât cât dura ciclul militar pentru un sodat în termen!

Pe parcursul celor aproape 150 de pagini, Ion Dascălu ne dezvăluie, într-un stil alert, drumul parcurs de el în perioada de cătănie, începând cu data recrutării până în ziua eliberării! Nu uită să ne prezinte – într-un preambul scurt, dar lămuritor – rolul armatei în viaţa unui popor, rolul ei în apărarea naţiei!

Îmbină fericit – pot spune: profesionist! – întâmplări pline de haz cu întâmplări tensionate, cu întâmplări inedinte pentru un grănicer aflat pe fâşia ce separă două ţări! Fiindcă acţiunea cărţii scrise de Ion Dascălu se petrece într-un „pichet” de grăniceri de la  mijlocul anilor 70! Şi pot garanta, ca fost „ostaş în termen” al României acelor ani, că relatările lui sunt reale! Aşa era situaţia armatei, la bază, a acelor ani!

Mihai Marcu-Ulmeanu, Preşedinte al Uniunii Scriitorilor Europeni

Biroul de Presă al BiblioteciiJudețeneAlexandrușiAristia Aman”