Managerul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, Anca Tudor, și-a propus, mai ales după „lecția” pe care pandemia Covid a dat-o tuturor untăților sanitare, să înființeze o secție de terapie intensivă în cadrul instituției spitalicești.

Proiectul este unul complex, greu de realizat, spune directorul Anca Tudor, dar este absolute necesar.

„În prezent, suntem în curs de a intra într-un nou proiect, tot pe fonduri europene, pentru achiziționarea unei stații de oxigen, aceasta reprezentând chiar baza unui proiect viitor, respectiv înființarea unei Secții de Terapie Intensivă sau măcar un compartiment de acest fel în cadrul spitalului.

Este absolut necesar și am observat și în timpul pandemiei. Noi am fost spital suport pentru cazuri ușoare, dar când s-a depășit situația, eram suport și pentru cazuri grave. Am realizat că o Secție de Terapie Intensivă ne lipsește, nu doar pentru situația Covid, ci și pentru cazurile de neurologie”, spune managerul Anca Tudor.

O astfel de idee a mai apărut în trecut, dar nu a fost pusă în practică. Directorul speră la un număr de 10 paturi pentru această viitoare secție.

„A fost la un moment dat o inițiativă. Nu este ușor, ce-i drept, să o înființezi, dar trebuie să începem de undeva. Prima etapă, baza, este să avem acea stație de oxigen. Avem în structură un număr de șase paturi de terapie acută neurologică, dar nu ne ajută foarte mult.

Ne dorim o secție de terapie intensivă cu medic de terapie, cu tot ceea ce presupune o astfel de secție. Intenționăm să transformăm aceste șase paturi pe care le avem și să luăm încă patru de pe secții, să avem o secție cu 10 paturi”, a completat Tudor.

La nivelul instituției, investiții majore nu prea mai sunt de făcut, ci, spune directorul, unitatea este în faza de întreținere.

„Noi suntem în administrarea Primăriei Craiova care, vreau să vă spun că ne-a susținut extrem de mult. Se observă acest lucru la nivel de unitate. Banii pe care primăria ni i-a alocat pentru investiții se revăd în cadrul spitalului. Din acest punct de vedere, am avut întotdeauna sprijin și dorim să mulțumim.

La ora actuală, investiții majore în cadrul spitalului nostru nu mai sunt de făcut. Noi suntem în faza de întreținere. Partea de Terapie implică sume importante de bani. Vom vedea, poate, și posibilitatea accesării unor fonduri europene”, a conchis managerul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova.