Sute craioveni au participat la procesiunea religioasă prilejuită de prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie

0
214

Sute de credincioși ortodocși din Craiova au participat, marți seara, la procesiunea religioasă prilejuită de prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care este și Ocrotitorul Catedralei Mitropolitane din municipiu. 

Conform tradiției, un sobor de preoți a purtat pe străzile din centrul municipiului racla în care se află moaştele Sfântului Ierarh Nifon, ale Sfintei Muceniţe Tatiana diaconiţa şi ale Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah.

Sfintele moaşte sunt purtate respectând următorul traseu:  Catedrala Mitropolitană – Biserica „Sfântul Gheorghe Vechi” – Teatrul Naţional „Marin Sorescu” – Universitate – Prefectură – Biserica „Sfântul Ilie” – Catedrală.

La întoarcere, racla cu Sfintele Moaşte a fost aşezată pe podiumul din faţa Catedralei, spre închinare tuturor credincioşilor.

Momentele liturgice vor culmina în ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, miercuri, 26 octombrie, cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de ierarhi din Mitropolia Olteniei. Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie vor fi date de Corala Catedralei și de Grupul Psaltic al Catedralei Mitropolitane.

Raclele cu sfintele moaşte vor rămâne spre cinstire şi închinare până seara.

În ziua praznicului, și Asociația Studenților Creștin – Ortodocși Români (ASCOR), filiala Craiova, își sărbătorește Ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, la acest eveniment liturgic aflându-se spre rugăciune și închinare și membrii ASCOR Craiova.

Catedrala mitropolitană din Craiova poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, sfânt care este şi ocrotitorul municipiului Craiova. Este ctitorie a boierilor Craioveşti, prim ctitor fiind socotit Barbu Craiovescu. Întâia confirmare  documentară din anul 1645 o menţionează ca “Biserica Domnească de Craiova”.

A fost rezidită din temelii la 1651 de Matei Basarab, ulterior reparată de fostul mare armaş Petru Obedeanu în 1690, de fiul sau, stolnicul Constantim Obedeanu, în 1724, când se şi repictează, zugrăveala fiind executată de Teodosie, Andrei şi alţii. Din 1765 devine metoc al Episcopiei Râmnicului. Este închisă în 1849 şi rămâne în ruină până la 1889; cu sprijinul regelui Carol I şi al Reginei Elisabeta, a fost rezidită din temelii de arhitectul Andre Lecomte de Nouy între anii 1889 – 1893. Sfinţirea a avut loc la 16 octombrie 1893, cu fast deosebit, sub păstoria Episcopului Bartolomei al Râmnicului-Noul Severin. I s-a păstrat planul în crucea greacă. Pictată de francezii Menpiot şi Bories, Catedrala adăposteste moaştele Sfântului Ierarh Nifon, Patriarh al Constantinopolului, ale Sfinţilor Serghie, Vah şi Tatiana diaconiţa. Pe lângă Catedrală a funcţionat cea mai veche şcoală din Oltenia (dupa N.Iorga), Şcoala de preoţi şi dascăli.

În anul 1939  se reînfiinţează Mitropolia Olteniei, Biserica “Sfântul Dumitru” din Craiova, devenind Catedrală mitropolitană.